Читалищата са културните средища за развитие на общностите. Те са духовният център на населените места. Като самостоятелно управляващи се сдружения те имат за цел да изпълняват просветни функции, но и да упражняват допълнителни дейности, с които да подпомагат основните си такива. Затова е необходимо да се насочат повече средства по програми за разнообразни проекти на читалищата.

Това каза след среща с културни дейци от Смолян в читалище „Балкански просветител“ Тодор Батков-син. Той е кандидат за народен представител от гражданската квота на ГЕРБ-СДС и е с преференция 102 в листата с номер 22.

Той увери, че всички самодейни състави, курсове, библиотеки и пр. дейности на читалищата ще бъдат специален фокус в бъдещата му работа като народен представител. „Много често местното читалище е първият досег на нашите деца със света на творчеството и изкуството. То възпитава вкус към красивото и непреходното. Затова възможността за разнообразни дейности в читалищата и подновяването на материалната им база са от първостепенно значение“, отбелязва още Тодор Батков.

По – рано през деня той бе на посещение в едно големите предприятия в Рудозем – „Рудметал“. Оказа се, че хората там са добре запознати с кампанията му. „За първи път чуваме програма и идеи, които да са подплатени с точни, конкретни и постижими стъпки за действие. На хората им втръсна от едни и същи лица с едни и същи нрави и подходи в политиката. В теб има устрем, жизненост и нови идеи. Пожелаваме ти успех!“, казаха хората от предприятието на Тодор Батков-син.

В Рудозем той се срещна и с треньора на едни от най-успешните ни състезателки по киокушинкай – Здравко Младенов. С него обсъдиха проблемите в спорта, но и успехите въпреки липсата на подкрепа на държавно и общинско ниво.